Podkast virtuelni mentor

#6 – Stres roditeljstva

Roditeljstvo je velika radost, ali i velika briga koja se zove podizanje dece. I kao što su radost, osećanje ispunjenosti i ljubav prema deci sastavni deo roditeljstva, to isto su i  bol, strahovi i stres izazvan raznim brigama da li će sve u odrastanju dece biti onako kako treba. Svi ovi strahovi i brige za decu najčešće  čine da roditeljstvo bude puno stresnih iskustava. Naravno da je želja svih roditelja da porodica njihovoj deci , što je više moguće, predstavlja radost, a što manje stres.

Da bi roditelji naučili kako da pomognu svojoj deci da adekvatno i pozitivno upravljaju stresom, moraju najpre upoznati sopstvene stresove i reakcije na njih. 

Jedna od tehnika koja im u tome može pomoći je upitnik koji meri fleksibilnost prema stresnim doživljajima, konstrisan od strane stručnjaka za odrasle osobe. Namenjen je roditeljima, ali i svim drugim odraslim osobama koje žele da odrede nivo svoje osetljivosti na stres.

Test možete pronaći na sajtu Virtuelni mentor, (link do testa), a o uzrocima stresa roditeljstva i kako ih prevazići, možete saznati ako poslušate ovu epizodu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *